miercuri, 8 mai 2013

Ce facuram noi ...

I-am cumparat Iuliei rochie noua, i-am explicat in mare ce si cum cu Pastele, dar daca eu nu-s entuziasmata, cum sa fie copilul? Dupa ce asisti la o bucata de slujba catolica, dupa ce vezi o catedrala catolica, cum sa-ti mai vina sa intri in Romania intr-o biserica ortodoxa plina de tarana pe jos si praf peste tot(mai ales la tara, sau poate doar eu am avut parte de ele), cu o baba munstacioasa care-ti vinde lumanari si te urmareste prin biserica, cine ce esti si cam ce vrei. Am facut oua rosii, salata boeuf si prajitura Anei.
Duminica, a venit iepurasul pentru Iulia apoi ne-am gatit si am plecat veseli si nemancati spre biserica. De la 9:30 pana la 13 cand am ajuns acasa m-am simtit la fel ca-n Romania, nu ca erau doar romani la biserica, ci pentru ca erau eternii cersetori plus o femeie cu copil, genul ala scarbos de cersetor care mai te tragea de cot sa-i dai ceva. Peisajul era cam asa, scara biericii , de o parte si de alta sir de cersetori. De pe scara bisericii incepea inbulzeala, ca romanul e credincios si cum se face ca bisericile sunt mereu neincapatoare...de la usa bisericii incepea separarea in stanga femeile si in dreapta barbatii, am sesizat si eu asta dupa ce statusem in dreapta si un popa se benocla la mine gratios.
Absurd , sa stai peste 4 ore la slujba in picioare, si daca esti femeie clar te mai si accesorizezi cu o pereche de pantofi cu toc peste 10 cm, absurd sa stai om langa om si sa-ti faci loc cu coatele, absurda separarea cu stanga si dreapta, absurd sa nu-i dai sa manance unui copil atatea ore.
Cand am plecat de acasa, mizam ca o sa stam cel mult o ora, noi oriunde plecam luam si mancare asa ca Iulia s-a impartasit cu burta plina. Eu nu stiu sa-i explic Iuliei povestile astea religioase,cu arca lui Noe, cu multe, Iulia pune intrebari logice si la obiect iar eu trebuie sa stau sa fantazmez despre ceva in care nu cred. Am intrebat-o ce a vazut la biserica, a spus ca multe desene.
Adevarul este ca biserica e frumoasa, diferita ce cele din tara, are la subsol un fel de biserica a copiilor, dar se putea adapta cu niste banci ca sa nu mai stam in picioare.La iesirea din biserica statea un domn ce avea legatura cu biserica, cu o cutie de carton in mana, cutie de donatii pare-se, nu se putea face oare ceva mai elegant, ca lumea oricum pune bani,asa a fost invatata, sa dea la biserica.

4 comentarii:

Unknown spunea...

Atara foarte bine prajitura, cred ca o s-o fac si eu.
Iulia e foarte isteta si inteleapta... si frumoasa :)

Strumful spunea...

IAr eu nu o sa mai calc prin biserica, atunci cand o sa fie ea mare, daca vrea sa se impartaseasca sa se duca, pe moment mie mi-a ajuns.

The Unnamed One spunea...

Copiii stiu! Amin! :))

Strumful spunea...

The Unnamed One, ma astept sa-mi sara cinava in cap ca nu-s capabila sa-i acord copilului educatie religioasa. Copiii sunt mereu sinceri, ai dreptate.