luni, 30 decembrie 2013

"Mancarurile" de Revelion

Si pentru ca Sot bricoleaza cu Iulia am si eu un moment liber.
Azi am facut sarmale, pentru a doua oara in viata mea, pe primele pe care le-am facut nu le-am gustat, pe astea da, tare bune, acum era si cazul la cat m-am chinuit sa oparesc varza aia turceasca... Mai opaream o foaie de varza mai bateam albusurile, mai mestecam in ceapa calita, si uite asa ca acum avem tort de mere, sarmale si inco o chestie cu legume la cuptor(de a intrebat Sot daca chestia din tava e dulce sau daca are carne, cum raspunusul fu...NU, zisa ca nu-i place ), maine nu mai gatesc(mai am doar pestele sa-l fac si o salata de verzituri). Ura!! Pe sarmale nu le-am pozat, insa tortul la oala, da(am descoperit reteta pandispan minune, pana si mie imi iese).

Glazura pe tort e pusa de Iulia... P.S. Inca un tort nemancat, adica primele trei portii si atat, cam asa se intampla la noi cu dulciurile.

6 comentarii:

Unknown spunea...

Arata foarte bine tortul vostru, interesant modul cum ai taiat merele. Si imi place si glazura roz :)
ps: eu inca n-am facut sarmale :)

Jo's spunea...

Dacă vrei ca tortul de mere să fie mai cu moţ, poşi merele să le laşi în coajă, le tai doar în jumătate, le scoţi sâmburii, apoi faci un caramel prin care le treci şi pe ele. Oala o ungi cu unt şi presari zahăr pestea ea (nu se topeşte, o să vezi) şi pui merele la fund. Dacă îţi mai rămâne caramel, îl torni peste mere, iar în scobitura merelor (deci, trebuie să le pui în oală cu scobitura în sus) pui gem sau dzlceaţă, ce vă place vouă. Apoi pui pandişpanul. După ce tortul s-a copt, întorci oala, se vor vedea şi merele, iar caramelul, care se topeşte, intră în blat. La mine tortul acesta nu rezistă nici măcar o jumătate de oră:) An Nou Fercitit!

Strumful spunea...

Jo's, am incercat mai demult o reteta de tort asemanatoare cu a ta, dar nu stiam sa fac pandispan pufos pe atunci si nu a iesit foarte aspectuos, dar am sa incerc reteta curand. Multumesc, imi place caramelul.

Strumful spunea...

Iulia, am vazut la tv pe austrieci modul de a taia marul.

cristina spunea...

Cum faci tortul, Strumf? Arata yummiiiii.

Strumful spunea...

Cris, e usor, totul e din blat. 5 oua.
albusurile se bat spuma cu 5 linguri de zahar si putina sare. Apoi se pun 5 linguri de ulei pe rand si se bat cu albusurile, apoi cate un galbenus de ou se incorporeaza tot in albusuri si apoi pui 5 linguri de faina, pe rand si amesteci usor. Pui ce arome vrei tu, dar daca e albusul bine batut nu mai pui nici praf de copt.